Pagina curenta: Home Obiective turistice Trasee naturale

Vacanta TV - Turism in Romania

Vacanta TV

Obiective Naturale

Masivul Rarau

Masivul Rarau adaposteste in partea nordica una din cele mai interesante forme geologice din lantul Carpatilor Orientali, cunoscuta sub numele de Pietrele Doamnei. Accesul in zona se poate face fie din orasul Campulung Moldovenesc, fie prin localitatile Pojorata, Mestecanis, Slatioara sau Chiril.

Asupra originii toponimului Rarau sunt inca discutii : localnicii il explica prin terenul framantat, cu grohotisuri, greu de strabatut, - din constructia "la rau" a luat nastere "Rarau", iar academicianul Iorgu Iordan reluandu-l pe Tikton, atribuie numele unei pasari, soimului, explicatie plauzibila, tinand cont ca in zona este o stanca calcaroasa care se numeste Piatra Soimului. Alte ipoteze sunt mai putin vehiculate....
Citeşte mai mult...
 

Muntii Apuseni

Munţii Apuseni sunt un lanţ muntos din Transilvania, parte a Carpaţilor Occidentali. Cel mai înalt vârf este Curcubăta Mare (cunoscut şi ca Vârful Bihor) cu o altitudine de 1849 de metri. Sunt delimitaţi la nord de Râul Barcău, la sud de râul Mureş, la vest de Dealurile şi Câmpia de Vest, iar la est de Depresiunea Colinară a Transilvaniei. În Munţii Apuseni se află peste 400 de peşteri.

Geneză şi geologie

Munţii Apuseni sunt munţi tineri, de încreţire, formaţi în orogeneza alpino-carpato-himalayana. Sunt compuşi în general dintr-un mozaic de roci, predominant calcare, de aceea se explică numărul foarte mare de peşteri existente în zonă....
Citeşte mai mult...
 

Parcul Naţional Munţii Rodnei

Parcul Naţional Munţii Rodnei – este situat în zona centrală a Munţilor Rodnei.

Parcul Naţional Munţii Rodnei este desemnat internaţional ca Rezervaţie a Biosferei de către Comitetul UNESCO "Omul şi Biosfera".


Importanţa acestui parc se datorează atât geologiei şi geomorfologiei munţilor, cât şi prezenţei a numeroase specii de faună şi floră, endemite şi relicte glaciare. A fost organizat în anul 1990 atunci când Ministerul Apelor, Pădurilor şi Protecţiei Mediului a emis Ordinul nr. 7 privind constituirea unui număr de 13 parcuri naţionale printre care şi Parcul Naţional Rodna.

Acest ordin a provocat o oarecare confuzie deoarece se refera doar la suprafeţele de fond forestier din parcurile naţionale, nu şi la suprafeţele ce conţin goluri alpine. Suprafaţa actuală este cea stabilită în anul 2002 de către Ministerul Apelor şi Protecţiei Mediului. Din suprafaţa totală de 46.399 ha a PNMR, 3,300 ha au fost declarate Rezervaţie a Biosferei în anul 1979....

Citeşte mai mult...
 

Parcul Natural Porţile de Fier

Parcul Natural Porţile de Fier se află în sud-vestul României, limita sudică a acestuia fiind malul românesc al Dunării. La est se învecinează cu localitatea Dr. Tr. Severin (Mehedinţi), la vest cu localitatea Baziaş (Caraş-Severin), iar la nord, de la confluenţa Nerei cu Dunărea, Vârfurile Tâlva Blidarului, Svinecea Mică şi Mare, practic urmăreşte interfluviul Dunării format de afluenţii acesteia.

Se întinde pe o suprafaţă de aproximativ 115.665,8 ha, fiind unul dintre cele mai mari parcuri naturale din România (locul 2), având în componenţa sa 18 rezervaţii. Principala formă de relief sunt munţii, în componenţa sa intrând prelungirile sudice ale Munţilor Banatului (Munţii Locvei şi Munţii Almăjului), Munţii Mehedinţi şi o parte din Podişul Mehedinţi....
Citeşte mai mult...
 

Munţii Retezat

Munţii Retezat fac parte din Carpaţii Meridionali, grupa muntoasă Retezat-Godeanu. Se înalţă între două depresiuni importante, Petroşani şi Haţeg şi între două râuri importante, Râul Mare, care îi delimitează la nord şi est şi Jiul de Vest, care îi delimitează la sud. Sunt înconjuraţi de Munţii Ţarcu la vest, Munţii Godeanu, la sud-vest şi Munţii Vâlcan, la sud.

Vârful Peleaga şi lacul Bucura, Munţii Retezat


Partea cea mai importantă a masivului este alcătuită în principal din roci cristaline şi se numeşte Retezatul Mare; partea sudică, cu relief dezvoltat şi în mase mai importante de calcare, se numeşte Retezatul Mic. ele se unesc în apropierea lacului Bucura.
 
JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL