Pagina curenta: Home Regiuni turistice

Vacanta TV - Turism in Romania

Vacanta TV

Transilvania

Transilvania cuprinde partea centrala a Romaniei, respectiv Depresiunea Transilvaniei si versantele carpatice ce se inclina spre aceasta. Pe teritoriul Transilvaniei se afla 10 judete: Alba, Bistrita-Nasaud, Brasov, Cluj, Covasna, Harghita, Hunedoara, Mures, Salaj si Sibiu.

Notiunea Transilvania are, sub aspect geografico-politic, doua acceptiuni distincte: prima se refera, intr-un sens restrictiv, doar la regiunea intracarpatica, delimitata de Carpatii Orientali, Carpatii Meridionali si, la vest, de Carpatii Occidentali (Muntii Apuseni). Aceasta macrozona a fost denumita in evul mediu Voievodatul Transilvaniei sau Transilvania voievodala (“tara de dincolo de padure”), suprafata ei totala masurand aproximativ 57.000 kmp.

Al doilea sens al denumirii se refera, prin extensie, de asemeni la Maramures, Crisana, Satmar, tinut cunoscut si sub denumirea Partium, adica “partile” dinspre Ungaria, alaturate dupa mijlocul secolului al XVI-lea nucleului istoric de pe podisul transilvan, constituind împreuna Principatul Transilvaniei. Adica: judetele (comitatele) Maramures, Salaj, Satu Mare, Bihor si Arad. Suprafata regiunii Partium a fost chiar mai mare. De exemplu, potrivit tratatului de la Speyer (1571), din Partium faceau parte judetele (comitatele) Maramures, Bihor, Zarand, Solnocul de Mijloc, Crasna, provincia (tara) Chioarului si judetele (comitatele) Arad si Severin.

Suprafata totala a Transilvaniei, impreuna cu Banat, Crisana, Satmar si Maramures, insumeaza 100.293 kmp, care repreprezinta 42,1% din totalul suprafetei Romaniei. Populatia ce traieste in acest spatiu numara 7.221.733 locuitori, cifra care reprezinta aproximativ o treime din cea a populatiei Romaniei.

Amplasare geografica

Transilvania este din punct de vedere geografic un platou inalt, separat in sud de Tara Romaneasca prin lantul Carpatilor Meridionali si in est de Moldova prin Carpatii Orientali. Zona vestica a Transilvaniei (Crisana) are granita cu Ungaria. La nord, se invecineaza cu Ucraina (regiunile Transcarpatia - care cuprinde partea de nord a Maramuresului istoric - si Ivano-Frankivsk). Platoul cu inaltimi intre 305 si 488 de metri este irigat de raurile Mures, Somes, afluenti ai Tisei, si de raul Olt, afluent al Dunarii. Cel mai mare oras din regiune, conform recensamantului din 2002, este Cluj-Napoca (capitala sa istorica, alternativ cu Sibiul si Alba Iulia) urmat de Brasov (vezi sectiunea separata din acest articol pentru populatii si o lista mai completa).

Istorie

Antichitatea tarzie. Primul mileniu al erei crestine
Pe teritoriul actual al Transilvaniei s-a aflat in antichitate centrul politic al regatului Dacia, Sarmizegetusa Regia. In secolul al IV-lea i.Hr., venind dinspre apus, s-au stabilit, pe teritoriul actualei Transilvanii, primele comunitati de celti, urmate de alte grupuri venite in cursul aceluiasi secol.
Regatul dac a fost cucerit in 106 d.Hr. de Imperiul Roman sub conducerea imparatului Traian. In timpul imparatului Hadrian (117-135), teritoriul actual al Transilvaniei a fost organizat si inclus in provincia Dacia Superior. O noua organizare administrativ-teritoriala a fost initiata in anii 158-159 de imparatul Antoninus Pius (138-161). Teritoriul de astazi al Transilvaniei a fost inclus in provinciile Dacia porolissensis, cu capitala la Porolissum, si Dacia apulensis cu capitala la Apulum. Asezarile mai importante au fost ridicate la rangul de colonii si municipii. Asezari importante, colonii sau municipii, au fost Ulpia Traina Augusta Dacica Sarmizegetusa, Apulum, Napoca, Potaissa sau Patauissa, Porolissum, Aquae.

Dupa retragerea aureliana (271 d. Chr.), teritoriul intracarpatic a fost invadat succesiv, intre secolele III si X, de goti, huni, gepizi, avari, slavi, protobulgari si pecenegi. Populatia autohtona, ramasa dupa retragerea aureliana, a fost nevoita sa paraseasca orasele romane din locurile deschise, retragandu-se catre zonele muntoase. Descoperirile arheologice atesta ca, un timp, amfiteatrul de la Sarmizegetusa romana (Ulpia Traiana Sarmizegetusa) a fost folosit ca fortareata, avand intrarile baricadate. Unele popoare migratoare, cum a fost cazul gepizilor, au reusit sa creeze structuri politice relativ stabile. Determinanta pentru evolutia istorica a Transilvaniei a fost insa stabilirea ungurilor in Pannonia, in 896, acestia avansand treptat catre interiorul arcului carpatic.

Voievodatul Transilvaniei
Ocuparea Transilvaniei a fost initiata spre mijlocul secolului X de doua triburi maghiare conduse de lideri cu rangurile gyula si kende (sau kündü), care au avansat dinspre vest pe vaile raurilor Mures si Somes. Procesul ocuparii integrale a Transilvaniei a fost finalizat abia la sfarsitul secolului XII-lea, in timpul regatului lui Béla al III-lea al Ungariei (1172-1196), prin atingerea zonei centrale a Carpatilor Meridionali. Cu toate acestea, mai ales in “tarile” romanilor, autoritatea regalitatii maghiare a inceput sa fie resimtita abia dupa secolul XIV.

In paralel cu ocuparea, s-a desfasurat, intre secolele XI-XIII, un amplu proces de colonizare. Dificultatile cuceririi au fost nenumarate, in principal din cauza impotrivirii romanilor autohtoni si a lipsei oamenilor necesari administratiei si armatei. Regii Ungariei s-au vazut nevoiti sa invite colonisti din diverse popoare europene, precum sasii (populatie mixta germana si vallona), secuii si Cavalerii teutoni. Alaturi de unguri, un rol important in ocuparea Transilvaniei l-au jucat asadar secuii si, incepand cu mijlocul secolului XII-lea, in perioada domniei regelui Géza al II-lea al Ungariei (1141-1162), precum si sasii, supranumiti in documentele oficiale in latina saxones.

Principatul Transilvaniei
In 1541, Principatul Transilvaniei a fost recunoscut de Imperiul Otoman ca stat independent, care platea totusi Portii Otomane un dar anual de complezenta (“munus honorarium”) in valoare de 10.000 de ducati. In aceasta calitate, a participat ca tara beligeranta in cadrul razboiului de 30 de ani si a incheiat o serie de tratate cu tari europene, de pe pozitie de egalitate. De subliniat faptul ca principatul nu includea Banatul (aflat sub stapanire turceasca) si, dupa 1660, nici Bihorul, transformat de asemenea in vilayet, cu centrul la Oradea.
In aceste circumstante istorice, in anul 1542, sasii, prin Johannes Honterus si, ulterior, o parte a populatiei maghiare din Transilvania adera la Reforma. In anul 1599 Mihai Viteazul ocupa temporar Transilvania si o supune autoritatii sale. Situatia politica incordata precum si razboaiele dese l-au impiedicat pe voievodul roman sa realizeze o unificare de durata a acestei provincii cu Moldova si Tara Romaneasca. Transilvania a devenit mai apoi leaganul partidului nationalist ungar, care lupta impotriva monarhilor habsburgi.
Transilvania intra la sfarsitul secolului XVII in componenta Imperiului Austriac, ca principat autonom. In 1685 trupele austriece intra pe teritoriul Transilvaniei, iar in 1699, prin Tratatul de la Karlowitz (azi Sremski Karlovci, in Serbia), Imperiul Otoman cedeaza Austriei: Ungaria, Transilvania, Croatia si Slavonia. Banatul Timisoarei ramanea in componenta Imperiului Otoman. Banatul a fost anexat de Austria in 1718 prin Tratatul de la Passarowitz (azi Požarevac, in Serbia).

Transilvania in Imperiul Dualist

Intre anii 1867 si 1918 Transilvania a fost incorporata partii maghiare a Imperiului Austro-Ungar (parte numita Transleithania, spre deosebire de Cisleithania, care era partea austriaca. In aceasta perioada, s-au intensificat masurile discriminatorii impotriva romanilor, svabilor, slovacilor, sarbilor, croatilor (in Banat) si, spre sfarsitul secolului XIX, chiar a sasilor, datorita unei puternici politici de maghiarizare implementata de autoritatile maghiare, urmand modelele statale si politicile nationale uzuale in acea vreme in Europa (Franta, Germania). In paralel si independent fata de politicile nationale, locuitorii Imperiului Austro-Ungar si a Transilvaniei participau la dezvoltarea economica intensa a acelei perioade si beneficiau de avantajele unei administratii publice relativ eficiente, competente si previzibile. Totusi, nemultumirile si opozitia vehementa a multor grupuri nationale fata de politicile de maghiarizare, arata ca modelul statului nationalist nu a fost aplicabil in regiunea multietnica Transilvaniei inainte de 1918.

Unirea Transilvaniei cu Romania
La incheierea Primului Razboi Mondial, in contextul prabusirii Dublei Monarhii, Ungaria isi proclama independenta, incluzand in teritoriul sau si Transilvania. In aceste conditii, fruntasii Partidului National Roman si romanii din Partidul Social Democrat infiinteaza Consiliul National Roman la Arad la data de 3 noiembrie 1918. La data de 13 noiembrie 1918, la Belgrad, guvernul Ungariei semneaza armistitiul cu Antanta, fixand o linie de demarcatie, care lasa sub controlul Ungariei nordul si centrul Transilvaniei, iar Banatul sub controlul Serbiei. In aceste conditii, romanii organizeaza la data de 18 noiembrie / 1 decembrie 1918 o Adunare Nationala la Alba Iulia la care desemneaza 1228 delegati. La adunarea au aprticipat aproximativ 100.000 de persoane si s-a desfasurat intr-o atmosfera decenta si festiva.[24] Adunarea Nationala hotaraste unirea cu Romania a teritoriilor locuite de romani. Dupa unirea din 1918 cu Romania, timp de un an si jumatate, Transilvania ramane autonoma in cadrul statului roman, fiind condusa de un Consiliu Dirigent.

Clima

Sunt prezente etajele climatice de dealuri inalte si de dealuri joase cu influente oceanice.
Temperatura medie anuala intre 100 C si 60 C.
Temperatura medie a lunii ianuarie intre –30 C si –60 C.
Temperatura medie a lunii iulie intre 200 C si 160 C.
Precipitatiile anuale intre 500 mm si 1000 mm.

Atractii turistice

Dintre locurile in care va puteti petrece vacantele, relaxa si practica diverse sporturi de iarna enumeram statiunile Predeal, Poiana Brasov, Stana de Vale, Sovata, Baile Felix, Baile 1 Mai, Baile de la Bazna, statiunea Paltinis, Moneasa, Lipova, Borsa, si multe altele. Peisajul valurit de dealuri munti si podis al Transilvaniei bucura sufletul si relaxeaza trupul. Apele care strabat acest pamant roditor sunt pline de peste si ofera nenumarate posibilitati de agrement de la pescuit pana la rafting pe reurile rapide de munte.

Vinuriile produse aici in centrul Transilvaniei in regiunea Tarnavelor sunt celebre in intreaga Europa si au fost servite la mesle tuturor regilor, si principilor care au poposit pe acest pamant. Sporturile de iarna se pot practica in oricare dintre statiunile de aici , cele mai celebre fiind desigur cele de la Predeal si Poiana Brasov unde in fiecare iarna, hotelurile moderne si bine utilate, precum si partiile iluminate nocturn asteapta turistii sa se bucure de iernile romanesti.

Transilvania, ofera prin multitudinea si varietatea zonelor de agrement turistic pe care le are la dispozitie o alternativa deosebit de atractiva de a va petrece vacantele, fiind acelasi timp o experienta uluitoare prin care ve-ti descoperi locuri unice in lume, legende si istorisiri care va vor tine cu sufletul la gura, mancaruri savuroase si vinuri bune, munti inalti anume facuti pentru alpinism, bungee-jumping sau rafting, dar mai presus de orice veti avea privilegiul de a calatori printr-un tinut legendar si celebru nu atat prin povestirile lui Bram Stocker cat mai cu seama prin istoria milenara si frumusetea acestor locuri pe care daca nu le veti calca cu piciorul, nu ve-ti putea intelege niciodata de ce aceia care au venit si au ramas o vreme nu au mai plecat niciodata ori sau reantors cu regularitate aici.

 www.romguide.ro