Pagina curenta: Home Regiuni turistice

Vacanta TV - Turism in Romania

Vacanta TV

Moldova

Asezare

Regiunea istorica Bucovina cuprinde teritoriul aflat in vecinatatea oraselor Suceava, Campulung Moldovenesc, Radauti, Siret, Vicovu de Sus din Romania si Cernauti, Storojinet din Ucraina. Acest teritoriu mai este cunoscut ca Tara de Sus a Moldovei.

Regiuni admistrative:

In Romania:

  • judetul Suceava (cu exceptia orasului Falticeni)
  • In judetul Botosani (satele Sinautii de Jos, Rogojesti si Candesti)
  • In Ucraina-zona Cernauti (cu exceptia orasului Hotin si a zonei Herta)

Scurt istoric

Tara de Sus a Moldovei sau Bucovina a fost un teritoriu locuit de romani din cele mai vechi timpuri. Regiunea a facut parte din Voievodatul Moldovei, in 1775 a fost anexata Austriei, intre 15-28 noiembrie 1918 alipita Romaniei Mari urmand ca dupa cel de-al II-lea razboi mondial sa cada sub stapanire ruseasca.

Istoria Bucovinei pana in 1774 coincide cu cea a Moldovei. Dupa aceasta data si pana in 1918 teritoriul a existat ca entitate istorica si onomastica in cadrul Imperiului Habsburgic cand a fost folosita denumirea de Bucovina provenita cel mai probabil de la germanul "Buchenland" - Tara Fagului. Denumirea a fost ulterior folosita si de un grup de studenti romani din Cernauti care au infiintat o societate culturala in 1875 prin care se urmarea trezirea constiintei nationale a romanilor din Bucovina si folosirea limbii romane in domeniul administrativ. Numele societatii era chiar "Bucovina" iar printre ilustri sai membrii ii amintim pe: Ciprian Porumbescu, Constantin Andreevici Morariu, Zaharia Voronca. Societatea a fost ulterior desfiintata intrucat nu corespundea telurilor politice ale Imperiului Habsburgic.

In timpul stapanirii austriece teritoriul Bucovinei a fost populat de numeroase popoare venite din toate colturile imperiului: evrei, hutului si ruteni din Galitia, secui din Transilvania, germani din Germania, Cehia si Slovacia, polonezi din Galitia, Galitia si Slovacia, lipoveni din Rusia.

In comparatie cu situatia altor teritorii colonizate, Bucovina a fost cunoscuta drept teritoriul bunei convietuiri intre populatiile conlocuitoare si al prosperitatii.

Manastiri  

Manastirile si bisericile bucovinene reprezinta prestigioasa mostenire pe care domnitorii Stefan cel Mare, Alexandru Lapusneanu si Movilestii au lasat-o neamului romanesc reprezentand faima acestui tinut. La initiativa domnitorului Petru Rares si a altor personalitati ale vietii cultural-politice ale acelor vremuri, constructiile ce dateaza din secolele XV-XVI au fost impodobite cu fresce exterioare unice care prin frumusetea lor au adus la inscrierea lor in catalogul UNESCO de monumente ale lumii. Printre acestea enumeram bisericile si manastirile: Humor (1535), Moldovita (1537), Arbore (1541), Voronet (15470), Sucevita (1596), Putna, Probota, Patrauti.

  • Voronet 

Ctitorie a domnitorului Stefan Cel Mare din anul 1488, manastirea se afla pe malul unui rau, in apropierea orasului Gura Hunorului. Ea include altarul, naosul cu 2 turnuri, pronaosul prezentand asemanari cu planul bisericii Patrauti. Structura interioara, stalpii,usile si ramele ferestrelor sunt de inspiratie gotica. Peretii exteriori sunt un adevarat exemplu de arta decorativa plina de viata si culoare.

  • Humor

Constructie datand din anul 1513, Biserica Adormirii Maicii Domnului este fara turn in stilul bisericilor din zona. Biserica a fost cladita de un nobil din blocuri masive de piatra decorate la exterior cu discuri emailate din ceramica si pictate in interior. In sec. al XV-lea manastirea Humorului era printre cele mai cunoscute din judet insa a fost distrusa in sec al XVI-lea. A fost ulterior renovata de cateva ori iar Vasile Lupu a fortificat manastirea construind un zid de jur imprejur dotat cu turn de supraveghere. In 1775 a fost desfiintata de administratorul austriac al zonei si abandonata. Comunitatea monahala a fost refondata in 1922 iar in 1993 Manastirea Humoruluia fost inclusa impreuna cu alte sase biserici in patrimoniul UNESCO.

  • Putna  

Manastire construita intre 1466-1469 de catre domnitorul Stefan cel Mare, mareata ctitorie se afla la 30 km departare de Radauti langa raul Putna. Intentia domnitorului in a o construi a fost pentru a-i servi ca loc de inmormantare. Dupa trei ani de la terminarea constructieia fost distrusa si imediat refacuta. A fost ditrusa din nou iar imaginea actuala se datoreaza reconstructiei de catre Vasile Lupu si a succesorilor sai.

  • Moldovita 

Ctitorie a domnitorului Petru Rares din 1532, manastirea Moldovita este cea a caror fresce exterioare s-au pastrat cel mai bine in timp. Constructia are la baza o mai veche biserica initial ridicata din ordinul domnitorului Laxandru cel Bun care insa a fost distrusa. Pe ruinele vechii biserici a fost construita actuala manastire Moldovita, asa cum a fost si cazul manastirilor Probota si Humor.

  • Sucevita  

Construita de Irimia, Simion si Gheorghe Movila in 1583 biserica e singurul lacas de cult pictat care nu a fost cladit de catre un domnitor. Frescele exterioare sunt viu colorate si bine patrate; fiecare perete este de aproape 100 metri lungime, trei metri latime si sase metri inaltime; peretii se sprijina in stalpi si turnuri masive, fiecare din cele cinci turnuri avand un plan diferit. Cel mai impozant turn este cel de nord-vest fiind cel ce contine si clopotul manastirii.