Pagina curenta: Home Regiuni turistice

Vacanta TV - Turism in Romania

Vacanta TV

Bucovina

Amplasare geografica

Aflat in nordul Moldovei, tinutul Bucovinei este unul dintre cele trei provincii istorice ale Romaniei, alaturi de Muntenia (Valahia) si Transilvania (Siebenbuergen).
Regiunea istorica Bucovina (germ. Buchenland, <tara de fagi>), cuprinde urmatoarele localitati: Suceava, Campulung Moldovenesc, Radauti, Siret si Vicovu de Sus din Romania, precum si Cernauti si Storojinet din Ucraina.

Cai de acces

Cai rutiere:
Drumul national DN 2 - E 85, Bucuresti - Bacau - Falticeni - Suceava - Siret uneste capitala Bucuresti de Suceava, distanta putand fi parcursa in aproximativ 6 ore. DN 17 A face legatura intre Siret - Radauti - Sucevita - Campulung Moldovenesc iar drumul national DN18 leaga Iacobeni - Ciocanesti - Borsa, ducand mai departe in Maramures. Drumul national DN 17 trece prin orasul Vatra Dornei aflat la 112 km de Suceava (aproximativ 2 ore transport auto) si peste pasul Tihuta, ajungand in Transilvania.

Cai feroviare :
Transportul cu trenul de la Bucuresti la Suceava se desfasoara pe magistrala Bucuresti - Bacau - Suceava - Vicsani, cu ramificatiile Suceava - Radauti - Putna si Suceava - Gura - Humorului - Campulung Moldovenesc - Vatra Dornei - Singeorz Bai - Nasaud - Beclean, ramificatii care fac legatura cu zona Radauti si cu zona Humor - Campulung - Dorna.
Trasportul cu trenul dinspre si spre Transilvania se realizeaza pe magistrala Timisoara - Iasi si face legatura cele mai importante orase din vestul tarii : Arad, Oradea, Cluj Napoca, Dej trecand in Bucovina peste munti, urmand apoi traseul Vatra Dornei, Campulung Moldovenesc, Vama, Gura Humorului, Suceava.

Cai aeriene:
Aeroportul Salcea este situat la 15 km de Suceava, 75 km de Campulung Moldovenesc (aproximativ 50 minute transport auto si 1 si 1/4 ore transport feroviar) si 105 km de Vatra Dornei (aproximativ 2 ore transport auto si 3 ore transport feroviar) si deserveste pentru moment doar traficul intern de persoane.

Scurta descriere geografica

Releful este unul variat, acesta coborand gradual de la vest la est: muntii (versantul estic al Carpatilor Orientali), coline (Subcarpatii) si platouri inalte (Platoul Moldovei). Regiunea muntoasa este alcatuita din masive, grupe de masive si complexe de culmi, separate intre ele prin culoare adanci astfel: Masivele Suhard si Calimani, Muntii Pietrosu Bistritei, Grintiesu Brostenilor, Stanisoarei; Masivele Giumalau-Rarau; Obcinile Bucovinei si Mestecanis. Intre acestea, culoarul depresionar Dorna-Campulung Moldovenesc–Gura Humorului. Este important sa amintim si cel mai complex si mai intins masiv de origine vulcanica din Romania – Masivul Calimani (2102 m). Aici se mai afla si cel mai spectaculos sistem de culmi muntoase paralele ( Obcinile Bucovinei 1100 m, si cele mai interesane sisteme depresionale cu turbarii si ape subterane mineralizate (Depresiune Dornelor) si depresiuni de contact dintre unitatile muntoase si cele deluroase – Depresiunea Radauti, Solca, Cacica si vaile ale Moldovei, Bistritei, Sucevei si Siretului. Gratie izvoarelor minerale exploatate in zona Vatra Dornei si Poiana Negrii, precum si peisajul deosebit, au favorizat crearea statiunilor climaterice (Gura Humorului, Campulung Moldovenesc) si Balneoclimaterice (Vatra Dornei).

Istorie

Regiunea Bucovinei a fost locuita de romani din cele mai vechi timpuri, teritoriul acesteia facand parte din voievodatul Moldovei, fiind in anul 1775 anexat de Austria. In anul 1849 va capata titlul de ducat, iar ulterior se va uni cu celelalte provincii romanesti in Romania Mare la 15 / 28 noiembrie 1918. Dupa cea de a doua conflagratie mondiala, Bucovina de Nord va fi ocupata de U.R.S.S., ajungand, dupa destramarea acesteia, parte a Ucrainei (regiunea Cernauti).

Clima

Climatul este agreabil, cu influente baltice ( temperaturi mai joase, precipitatii abundente) si orientale (contraste intre iarna si vara). In muti zapada coboara timpuriu, fiind o zona favorabila sporturilor de iarna.

Flora

Ponderea vegetatiei o alcatuiesc padurile care ocupa peste 52% din suprafata judetului, cu o compozitie de 79,4% rasinoase si 20,6% foioase.

Fauna

Fauna este bogata si pretioasa si include numeroase specii cu valoare cinegetica ridicata: ursul si cerbul carpatin, capriorul, rasul, lupul, vulpea, jderul, hermina, dihorul, cocosul de munte, cocosul de mesteacan, fazanul, corbul, diverse specii de acvile, vulturi, bufnite. Raurile de munte adapostesc specii rare de pesti - lostrita, pastravul curcubeu, lipanul, mreana, cleanul, scobarul s.a.

Atractii turistice

Cele mai repezentative monumente ale Moldovei medievale sunt concentrate in Bucovina. Zona aceasta reprezinta o regiune cu o insemnata incarcatura istorica si spirituala a poporului roman. Fiind o adevarata comoara pentru turismul romanesc, Bucovina este presarata pe toata intinderea ei cu biserici si manastiri renumite pentru picturile exteriore si interioare, edificii unice in lume.

Prin raritatea si frumusetea lor aceste manastiri pictate fac parte din Patrimoniul Mondial al UNESCO. Construirea manastirile au fost ridicate aproape toate in secolele XV - XVI in timpul domniei voievozilor Stefan cel Mare si Petru Rares. Fiecare dintre acestea are o culoare dominanta (, etc.) si prezinta scene unice prin compozitia lor grafica, scene care descriu scene importante din religie sau care oglindesc momente din istoria Europei (Cucerirea Constantinopolului la Humor, Geneza si Judecata de Apoi la Voronet, Scara virtutilor la Humor, etc.).

www.romguide.ro