Pagina curenta: Home Obiective turistice Manastiri

Vacanta TV - Turism in Romania

Vacanta TV

Manastirea Calui

Manastire de calugari
Adresa: Calui, com Oboga, jud. Olt
Ctitor: fam Buzescu
Anul zidirii: 1588
Hramul: Sf. Nicolae

Manastirea Calui se afla pe malul Oltetului, in apropiere de Craiova, nu departe de comuna Oboga, comuna renumita pentru ceramica ei populara. Dupa traditie, in acest loc in care a fost intemeiata manastirea, se spune ca Balan, calul lui Mihai Viteazu, a lovit cu copita in pamant si a tasnit apa.  Asezamantul monahal, inconjurat de un puternic zid de caramida, caramida adusa de pe malul Oltetului si carata din mana in mana pe o distanta de un kilometru, a fost intemeiata intre anii 1516-1521, in timpul domniei lui Neagoe Basarab (1512-1521), de catre banul Vlad si fratii sai, Dumitru si Balica.

Primii ctitori ridicand edificiul pana la nivelul temeliilor, nu l-au putut probabil termina datorita instabilitatii politice care a urmat domniei lui Neagoe Basarab. Manastirea Calui, cu hramul Sfantul Nicolae, a fost refacuta de catre boierii Craiovesti. Restaurarea si infrumusetarea ei au fost facute de catre fratii Buzesti in perioada 20 aprilie - 8 iunie 1588, atunci cand au fost infiintate si corpurile de chilii, dupa cum precizeaza pisania, sapata in piatra cu majuscule frumos executate, asezata deasupra usii de la intrarea in biserica. 

Ulterior monumentului i s-a adaugat un exonartex, marginit de arcade laterale. Biserica Sfantul Nicolae, de dimensiuni mici - 15 metri lungime si 6 metri latime - este un monument reprezentativ al arhitecturii muntenesti din secolul al XVI-lea, care se impune prin proportiile grandioase ale turlei si prin bogata decoratie a fatadelor. Fatadele bisericii au un parament de caramida si tencuiala, cu un puternic brau median, avand registrul inferior impartit in panouri dreptunghiulare, iar cel superior cu arcaturi duble.

Interiorul pastreaza un ansamblu de picturi murale realizate de mesterul zugrav Mina intre anii 1593-1594, care ii infatiseaza pe Fratii Radu, Preda si Stroe Buzescu, precum si un tablou cu domnii Mihai Viteazu si Petru Cercel. Pictura va fi spalata in anul 1908.

Icoana din dreapta altarului este facatoare de minuni. In felul ei, fiecare icoana este facatoare de minuni. Trebuie doar sa ne lasam purtati de puterea rugaciunii si de chemarea credintei. Vom descoperi ca Dumnezeu este in toate si ca doar El ne va arata calea cea buna, zice unul dintre parintii manastirii - parintele Maxim.