Pagina curenta: Home Obiective turistice Manastiri

Vacanta TV - Turism in Romania

Vacanta TV

Manastirea Brancoveni

Manastire de maici
Staret: Monahia Daniela Stanciu
Adresa: com. Brancoveni, jud. Olt
Acces: DN 64 spre Caracal, com. Brâncoveni
Ctitor: Matei Basarab
Anul zidirii: 1640
Hramul: Sf. Nicolae

La Brâncoveni, primul aşezământ monahal datează din secolul al XVI-lea. În 1640, Matei Basarab reface mănăstirea; din această epocă se mai păstrează turnul-clopotniţă, stăreţia şi o parte din zidul din incintă.

Actuala biserică, cu hramul  "Sfântul Nicolae", a fost construită în locul celei vechi de Constantin Brâncoveanu, în anul 1699; tot el va ctitori, un an mai târziu, şi biserica-bolniţă.

În timpul războiul turco-austriac din 1716-1718 a fost parţial arsă; cutremurul din 1838 a avariat-o grav; secularizarea din timpul lui Cuza a transformat-o într-un modest aşezământ, al cărui curator  a fost Popa Şapcă, apoi au venit anii de ruină.

 

Mănăstirea a fost refăcută parţial de episcopul Vartolomei Stănescu, dar prin decretul 410/1959 a fost desfiinţată şi s-a făcut aici un azil de bătrâni, apoi a rămas pustie 20 de ani. Abia după 1980 au fost aduse aici câteva maici de la Mănăstirea Clocociov şi au început primele reparaţii. Ierarhii Gherasim Cristea şi Calinic Argatu s-au străduit mult pentru ca acest aşezământ să-şi recapete strălucirea de odinioară, angajând lucrări capitale de renovare. Cele două biserici au fost subzidite, consolidate şi reacoperite cu tablă zincată.