Pagina curenta: Home Regiuni turistice

Vacanta TV - Turism in Romania

Vacanta TV

Muntenia

Muntenia este o regiune istorica din sudul Romaniei. Limitele sale sunt: la nord muntii Carpati (care o delimiteaza de Transilvania), la vest raul Olt (care o separa de Oltenia), la sud si est fluviul Dunarea (care o delimiteaza de Bulgaria si Dobrogea), iar la nord-est raurile Milcov, Putna si Siret (dincolo de care se afla Moldova).

Are in componenta actualele judete si unitati administrative: Arges, Braila, Buzau, Calarasi, Dambovita, Giurgiu, Ialomita, Ilfov, Prahova, Teleorman (fara comuna Islaz), Municipiul Bucuresti. De asemenea, segmentele situate de est de raul Olt din judetele Valcea si Olt, precum si sudul judetului Vrancea (la sud de Milcov) fac parte din regiunea istorica Muntenia.
Cele mai importante orase in aceasta regiune sunt Bucuresti, Alexandria, Braila, Buzau, Calarasi, Giurgiu, Pitesti, Ploiesti, Slatina, Slobozia si Targoviste.

Principalele ape curgatoare care strabat aceasta regiune sunt Dunarea, precum si unii afluenti directi ale acesteia: Olt, Vedea, Arges, Calmatui (2 rauri poarta acest nume), Ialomita si Siret.

Scurta descriere geografica

Diferentele de altitudine de pe teritoriul Munteniei cunosc valori semnificative, facand o trecere de la sectorul cel mai inalt al Muntilor Carpati pana la zona joasa de campie. Astfel, in partea nordica se ridica muntii cei mai inalti din Carpatii Romanesti - Varful Moldoveanu (2544 m), Varful Negoiu (2535 m). In judetul Arges se gasesc Muntii Piatra Craiului si Muntii Iezer - Papusa, cu altitudini de peste 2400 m, care domina spre sud, zona depresionara a Campulungului. Pe teritoriul judetului Dambovita sunt situati Muntii Bucegi - Leaota, cu altitudini ce depasesc 2500 m (Varful Omu, 2505 m). In judetul Buzau sunt pozitionati Muntii Buzaului, cu Varful Penteleu (1722 m) si Varful Lacauti (1777 m), care scad in altitudine de la nord - vest spre sud - est. Cea mai mare parte a Munteniei se caracterizeaza printr-o zona plata, de campie, cu altitudini domoale, care coboara incet spre lunca Dunarii. Zona de tranzitie dintre sectorul montan si cel de campie se face prin intermediul unei zone subcarpatice ce corespunde Subcarpatilor de Curbura si Getici.

Clima

Climatul caracteristic Munteniei este de tip temperat continental, cu temperaturi care scad in functie de altitudine, de la nord la sud. In partea montana, cea nordica, mai ales in judetul Buzau, bate Crivatul (cu geruri persistente si viscole puternice). Tot aici se simte Austrul, uscat (sarac in precipitatii) si cald (in timpul verii). Zona de campie se caracterizeaza prin veri caniculare, cu temperaturi foarte ridicate si secete frecvente. Pe timpul iernii apar viscole puternice. Pe culmile muntilor, la altitudinile cele mai inalte (peste 2000 m), temperaturile ajung pe timpul iernii pana la valori semnificativ negative.

Flora

Muntenia prezinta o flora si o fauna variate. Crangurile si padurile care acopera o cincime din regiune adapostesc ursi, lupi si mistreti, iar pe culmile inalte din nord, acoperite de fagi, brazi si jnepeni traiesc animale cum ar fi cerbul carpatin, rasul sau capra neagra. In sud, ecosistemul este total diferit. Cursul Dunarii este, in mare parte, strajuit de copaci care ascund o varietate uluitoare de animale si pasari. O parte din zonele judetului Calarasi prezinta un ecosistem acvatic asemanator celui din faimoasa Delta a Dunarii.

Atractii turistice

Aceasta regiune cuprinde doua zone turistice deosebite. Prima este Valea Prahovei, iar cealalta Valea Argesului. Valea Prahovei este cea mai cunoscuta si frecventata zona turistica din Romania, care dispune de o serie de statiuni climaterice (Breaza, Sinaia - denumita si "perla Carpatilor", Busteni, Predeal) din care se pot escalada Muntii Bucegi cu telefericul sau telecabina (din Sinaia sau din Busteni). Valea Argesului ofera prilejul de a se vizita localitatea Curtea de Arges, cu vestita manastire a domnitorului Neagoe Basarab construita in stil bizantin, curtea si biserica domneasca, barajul si lacul de acumulare Vidraru, precum si posibilitatea de a traversa muntii cei mai inalti din Romania pe drumul denumit Transfagarasan.

www.romguide.ro